woensdag 28 juli 2010

One night stand of verkering?

De vorige blogposting ging vooral over het verleiden van de klant. Op zich al een behoorlijke uitdaging.... en ook exact de reden dat het gros van de marketeers (maar ook conceptontwikkelaars) op dit punt ophouden. Doelgroep bereikt? Geactiveerd? Dan zijn we klaar! Next job! In veel presentaties lees je dan ook vol trots de term activatie. Klinkt stoer. Actief is goed toch? Activatie ís ook goed, maar is m.i. niet meer dan een goed begin. Het lijkt een gemiste kans, als je met veel pijn en moeite mensen weet te activeren om daarna de opgewekte energie en het enthousiasme langzaam weg te laten vloeien. Het internet staat vol met dit soort initiatieven. Let maar eens op, als je weer eens verleid wordt deel te nemen aan iets leuks. Blijft het daarbij? Of doen ze vervolgens hun best om vrienden met je te worden? Word je op de hoogte gehouden? Word je betrokken? Helaas gebeurt dat vaker niet (of niet goed) dan wel. Een paar maanden later volgt dan vaak een nieuwe actie voor een nieuwe lijn of een nieuwe campagne van dezelfde afzender, waar opnieuw mensen voor moeten worden ‘geactiveerd’. Terwijl de afzender deze mensen nog niet zo lang geleden ‘te pakken’ had.

Een gemiste kans dus, maar ook zonde van het geld! Als het 6 euro marketinggeld kost om een deelnemer te activeren op je actiesite of in je winkel, is het toch fijn als je langere tijd profijt blijft hebben van die investering? Bij de volgende campagnes hoef je dan minder geld aan werving te besteden. Bovendien zijn diegenen die zijn blijven plakken loyaal en daarmee extra actief! Op die manier levert deze 6 euro jou over de tijd honderden euro’s op aan zowel inkomsten als besparingen. Natuurlijk kost het ook geld om mensen aan je te blijven binden, maar het is duurder om telkens maar die ‘activerings-shot’ te moeten ophoesten. Belangrijke redenen dat het vaak bij versieren blijft is:

1.    Focus op korte termijn. Slecht kwartaal, inzakkende economie altijd zijn er voldoende redenen om te focussen op een aankomend kwartaal en niet op de komende jaren.
2.    Organisatorische problemen. Wie gaat die lange termijn relatie onderhouden? Wie voert die redactie? Het bureau doet het niet, mediabureau niet, internetbureau niet en de klant zelf ligt achter op target…
3.   Er is weinig kennis in de markt van het succesvol onderhouden van een dialoog. Dan toch maar weer die actiematige injectie!
4.    Een langere termijn aanpak kost op korte termijn meer geld (en rendeert op lange termijn). Daar schrikt men snel van weg

De vraag is hoe maak je van een dialoog een relatie? Hoe maak je van dat snelle kletspraatje verkering? De volgende punten zijn volgens mij van belang:
  • Heb een doel. En dan bedoel ik niet het commerciële doel (omzet, winst), maar een hoger doel, een missie. Wat wil je bereiken? Vrede in de wereld? Gezonder leven? Benoem het en streef het na, daarmee maak je de propositie scherper en consequenter. Bovendien biedt het een baken die iedereen die eraan werkt kan volgen
  • In het verlengde daarvan: creëer bewust een spanningsveld tussen redactie en commercie. Laat iemand de inhoud bewaken. Als de betrokkenen aan het project puur commercieel denken, krijg je oppervlakkige, voorspelbare content
  • Relevantie, relevantie, relevantie. Makkelijk gezegd, moeilijk gedaan. Stel vragen aan je deelnemers en bezoekers! Segmenteer. Speel in op hun antwoorden.
  • Een goede wisselwerking tussen ‘bevestiging’ en ‘verrassing’. Mensen zoeken voordurend online naar impulsen, naar input. Ze willen worden verrast, verrijkt in hun ervaringen. Tegelijk willen ze ook hun mening toetsen en hun vermoedens bevestigd zien.
  • Schep herkenbare kaders; bied houvast in de actualiteit. Met kerst gaan mensen winkelen. In het voorjaar hebben mensen goede voornemens. Voor de zomer willen mensen vakantietips. Olympische Spelen. Verkiezingen. Moederdag etc etc.
Een laatste tip die zowel opgaat bij werkelijke ‘hofmakerij’ als bij het binden van een klant: nodig iemand een keer bij je tuis uit… hoe?
Selecteer 10-20 van je trouwste deelnemers, mail of bel ze. Investeer in een mooi kennismakingspakket. Zorg dat ze zich speciaal voelen: zet ze in je vergaderkamer of huur een representatieve ruimte. Zorg voor voldoende hapjes en drankjes en laat ze praten over wat zij van je vinden. Geef ze bij vertrek een apart e-mailadres specialeklant@bedrijfsnaam.nl om je te bereiken. Op die manier bind je ze niet alleen, je maakt ze ook tot toekomstige ambassadeurs!


2 opmerkingen:

  1. Willy Goddaert28 juli 2010 om 14:19

    Hi Daniel, klopt als een bus en allemaal heel herkenbaar. Mij lijkt dat er flink wat behoefte bestaat aan zowel doctors als dialoog in de bedrijven. Succes verzekerd dus...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank Willy. Dat vinden wij ook! We moeten maar weer eens snel de klokken gelijk zetten

    BeantwoordenVerwijderen