zondag 19 mei 2013

Geen Nachtwacht maar een BigMac?

Ik probeerde een reactie te geven op een column van Alfred Bos op Nederlands Media Nieuws, maar mijn reactie was volgen het systeem te lang, daarom maar even zo...

Alfred noemt Steekspel een 'misbaksel', maar heeft de film duidelijk niet gezien. Hij baseert zich op een bericht dat Verhoeven mogelijk niet bij de premiere was. Dat is al zwak en trouwens ook niet helemaal waar, lees maar hier (en zie bijbehorende foto):
Ter beoordeling van de kwaliteit van deze film is het toonaangevende Hollywood Reporter (schrijver Jordan Zakarin) dan wellicht een wat meer ge├»nformeerde bron, hij concludeert: "Tricked (=Steekspel) might not be the future, but it's blazing a trail toward what could be a major advance in filmmaking and creativity". Dat klinkt toch al wel wat anders en genuanceerder. 'Creativity' ja, het staat er echt!

Zoals zo vaak zijn er meerdere manieren om iets te beoordelen; want is bij crowdsourcing echt alleen de beoordeling van critici en journalisten van het eindproduct doorslaggevend? Of mag de mening van het publiek, voor wie het uiteindelijk is bedoeld, ook meetellen? Bij crowdsourcing in productontwikkeling zijn uiteindelijk de verkopen bepalend of misschien ook de % toename van merkbekendheid, door de hoge 'engagement' die crowdsourcing teweeg kan brengen? Je zou kunnen zeggen dat een crowdsource project pas echt mislukt is, als niemand er toe heeft bijgedragen. Crowdsourcing is naast een ontwikkelingsmethode misschien wel meer een vorm van communicatie dan van kunst.
Er is m.i. ook een duidelijk verschil tussen Het Koningslied en Entertainment Experience/ Steekspel (niet alleen dat het laatste concept door vakbroeders met een Digitale Emmy Award werd beloond). Doordat 'dictator' Paul Verhoeven de logica en lijn van het script bewaakte is Steekspel juist een uitermate professioneel eindproduct geworden. John Ewbank heeft die laatste redactionele slag (bewust?) nagelaten. Het lied had taalfouten en was controversieel en ja Nico Dijkshoorn en Sylvia Witteman vonden het niks, 

maar commercieel was het een groot succes. Wikipedia:


'Ondanks de vele kritiek, bereikte het lied op 19 april de eerste plaats bij de downloads van iTunes. Binnen een week behaalde het de eerste positie in de 3FM Mega Top 50. In de Nederlandse Single Top 100 debuteerde het lied tevens op nummer 1 en in de Nederlandse Top 40 kwam het binnen op nummer 4'. 

Die aantallen werden niet alleen gegenereerd door redacteuren, bloggers of andere querelanten. Doordat een deel van het publiek erbij was betrokken en de controverse die daardoor ontstond (met voor- en tegenstanders) werd het bekend en een hit. Mede door crowdsourcing. Dan was het misschien geen Nachtwacht in het Rijksmuseum maar op zijn minst een Big Mac op het Damrak. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten